Zwart wit fotografie

In de begindagen van de fotografie hadden fotografen geen andere keuze dan foto’s te schieten in zwart-wit. Destijds het enige beschikbare medium. Totdat in 1936, de uitvinding van Kodachrome, de camera kleurenfoto’s konden maken. Maar zwart-wit fotografie werd er niet minder populair door, in plaats daarvan bloeide het op. Moderne zwart-wit fotografie op zijn best wordt als kunst beschouwd. Veel fotografen zien het als de zuiverste vorm van fotografie.
Waarom is men dan zo geïntrigeerd door zwart-wit fotografie? Een reden is dat kleur afleid. Het neemt de aandacht af van de visuele eigenschappen van een foto; textuur, contrast, vorm en verlichting. Een fotograaf dat in zwart-wit heeft leren fotografen weet hoe hij deze elementen moet gebruiken om een onvergetelijk beeld te creëren.

naamloos-0071

Een andere reden is dat er tegenwoordig zoveel kleurenfotografie in overvloed is, dat zwart-wit voor anderen verfrissend is om waar te nemen. Vanuit een artistiek oogpunt is kleur het beeld van de werkelijkheid. Zwart-wit is een interpretatie van de werkelijkheid.