Professioneel fotograaf Dennis A Tjak zoekt randen van de fotografie

‘Ik speel met alles’

Hij wilde schilder worden of iets worden ‘in de bloemen’. Maar Dennis A Tjak werd na een gedegen opleiding aan de Rietveldacademie professioneel fotograaf. Hij specialiseerde zich in het fotograferen van bolgewassen met de perfectie en met composities als van een schilderij. In het boek Royal Flowers of the Netherlands werden 125 bolgewassen in hun pracht getoond. Als eerste kunstenaar op eigen naam kreeg hij in 2008 een open tentoonstelling in Paleis ’t Loo, vanwege het koninklijk onderwerp. Maar ook voor zijn prachtige portretten van Beemster boeren kreeg hij in 2012 de Beemster Cultuurprijs. Dennis: “Voor dit vak ben ik geboren.”

Hij praat gemakkelijk en weloverwogen over zijn vak als fotograaf als ik hem ontmoet in Museum Waterland. Hier zie ik zijn intrigerende foto’s van tulpen te midden van heel mooi werk van andere kunstenaars van Kunstkwadraat, het collectief van vijf kunstenaars uit de Beemster. Zijn hyperrealistische foto’s stralen perfectie, drama en elegantie uit. Dennis: “Deze tulpen hebben een virus waardoor de bijzondere kronkels en uitsteeksels ontstaan. Nee, bollenkwekers houden hier niet van. Die willen de perfecte tulp zien. Maar dit is beeldend veel verrassender, want het is een link naar iets anders: een gezicht, een gespierd torso of de schoonheid van de zomer. De eerste tulp in Nederland in de 16e eeuw had ook een virus; dit zijn verre nazaten.”

Elk object eigen licht

Al 40 jaar is Dennis beeldend kunstenaar. Het Nederlands Foto Persbureau weet hem te vinden, maar ook  opdrachtgevers in België. Zijn prachtige portretten leiden mensen naar hem en zijn technische perfectie bij objecten van glas, zilver of staal geven hem een voorsprong op andere fotografen. Dennis: “Steeds meer kom ik erachter dat elk object zijn eigen licht heeft. Van elke opdracht maak ik een studie, want ik ben een denker en werk vanuit een concept. Ik schets de verhoudingen en bereken de lichtval. De schoonheid moet optimaal zijn. Bij portretten gaat dit ook op, maar daar is de sfeer ook belangrijk. Dat vraagt tijd. Ontspannen mensen laten hun wezen zien. Maar denk overigens nu niet dat onscherpte niet kwaliteit kan bieden. Bij onscherpte krijg je soms onverwacht mooie effecten cadeau. Mensen zijn dan verrast dat ik een serie van dat type verhalende foto’s breng. ‘Hé, dat kan Dennis ook’, hoor ik dan. Deze randen van de fotografie zoek ik bewust ook op. Eigenlijk speel ik met alles rond techniek en beeld. Jezelf blijven ontwikkelen is essentieel.”

Ondernemer

Om zich heen kijkend zegt ie rustig, maar zelfverzekerd: “Het is zo jammer dat mensen zich zo tekort doen door niet te investeren in kunst. Ze gunnen het zichzelf niet of ze durven niet. Als men een aankoop heeft gedaan en dat kan ook in termijnen, dan geniet men daar elke dag weer van. Want a thing of beauty is a joy for ever. Vormgeving – of het nu is in huis of buiten de deur – doet veel met mensen. Het geeft rust, ontroert of triggert. De overheid geeft geen goed signaal af door te bezuinigen op kunst. Men ziet ons als ondernemers, maar dat zijn we niet. We zijn niet uit op winst, maar we zijn creatieve mensen die hun leven geven aan het maken van mooie of bijzondere dingen. Het leven zou zoveel saaier zijn zonder kunst. Mensen vinden het heerlijk om naar tentoonstellingen te gaan, maar ik denk vaak: wat is het antwoord erop? Er is zoveel geld onder de mensen, maar gekocht wordt er nauwelijks en subsidies voor individuele kunstenaars zijn er nog sporadisch. De concurrentie met de amateurfotografie is enorm. Ik ben er nog, omdat ik kwaliteit biedt en flexibel ben. Maar gemakkelijk is het niet.”

Tentoonstellingen

Op 17 en 18 september exposeert Dennis met de tentoonstelling ‘Rozen van voor 1850’ in het Tuinbouwmuseum Historische Tuin Aalsmeer. Hij heeft er 6 jaar aan gewerkt. Dennis: “Het zijn rozen vanaf de veertiende eeuw. Net als met het boek met de 125 verschillende bolgewassen maak ik in mijn werk graag een link naar vroeger. Ik breng in deze tentoonstelling de werkelijkheid in beeld met een verbinding naar de prentkunst van toen. Er zijn weinig anderen die dit doen, dus behoorlijk uniek. In mei volgend jaar is mijn werk ook te zien in het oude raadhuis van Aalsmeer.” Me vriendelijk aankijkend: “Tussen de bloemen voel ik me prima thuis.”